Veiligheid & gezondheid
Kinderdagverblijf "Het Wolkje" B.V. Risico-inventarisatie
Bij onze kinderopvang werken wij met een gestructureerde methode om de gezondheid en veiligheid in ons kinderdagverblijf te waarborgen. Met de invoering van de Wet kinderopvang zijn wij zelf verantwoordelijk voor een gezonde en veilige omgeving. Wij doen dit middels de Risicomonitor Kinderopvang. Met de monitor inventariseren wij eenvoudig op locatieniveau de risico's op het gebied van veiligheid, gezondheid en arbeidsomstandigheden.
Aan de hand van deze risico-inventarisatie wordt een plan van aanpak gemaakt om de veiligheid voor de kinderen te verbeteren en worden er maatregelen genomen om de hygiëne voorschriften zo goed mogelijk na te leven. Dit plan wordt besproken in het team, geëvalueerd en eventueel bijgesteld.
Op de groep(of groepen?) staat een map RIE. Hierin worden de inventarisatielijsten, plan van aanpak en evaluatie bewaard. Ouders die geïnteresseerd zijn, kunnen deze map bekijken en er vragen over stellen.
Wat is veilig?
Een kind beschermen tegen elk risico, daar creëer je een onwerkelijke wereld mee. Eens zul je de kinderen los moeten laten en dan worden ze geconfronteerd met alle risico’s waar ze niet mee om kunnen gaan. We zullen dus alert moeten zijn op mogelijk onveilige situaties en die situaties gebruiken voor bewust opvoeden tot veilig gedrag (en daarbij de schaafwonden en builen accepteren als behorende bij het groter groeien).
De hygiënecode bevat zoveel regels dat zij niet meer uitvoerbaar is. De angst voor ongevallen werkt beperkend op de exploratiemogelijkheden van kinderen.
Wij willen dat de groepsleiding op een pedagogische manier met risico’s omgaat. Daarin worden zij ondersteund door het management.
Hoe gebruiken wij de risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid?
Niet om alle risico’s uit te bannen. Wel om ernstige ongevallen te voorkomen en om mogelijke risico’s te onderkennen en kinderen te leren omgaan met risico’s. Dit hoort binnen onze pedagogische visie met betrekking tot het ontwikkelen van de persoonlijke competentie.
Kinderopvangland wordt steeds veiliger, vanuit het ministerie zijn er allerlei wet- en regelgevingen, om meer veiligheid in de kinderopvang te garanderen. In kinderopvangland treed vanaf 1 juli 2013 het "vierogenprincipe” in werking. Dit houd in dat er altijd en extra volwassene moet kunnen meekijken of meeluisteren met een pedagogisch medewerker.
Een pedagogisch medewerker mag nog steeds alleen op de groep staan, zolang er maar op elk moment een ander volwassene de mogelijkheid heeft om mee te kijken of te luisteren. Alle kinderdagverblijven zullen o.a. op dit principe gecontroleerd worden door de GGD. Om nog meer zekerheid en veiligheid te kunnen waarborgen binnen de kinderopvang zal er een continue screening plaatsvinden van pedagogisch medewerkers binnen de kinderopvang. Deze screening houd in dat elke pedagogisch medewerker binnen de kinderopvang in bezit moet zijn van een verklaring omtrent het gedrag. Zo’n verklaring toont aan dat een persoon geen strafbare feiten op zijn naam heeft staan die belemmering vormen voor het werken in de kinderopvang.
Brandweercontrole
Elk jaar komt de Regionale Brandweer ons kinderdagverblijf inspecteren. Het gebouw, ons brandplan, ons ontruimingsplan en onze brandmeldcentrale worden dan gecontroleerd. Verder houden wij twee maal per jaar met het hele team een brandoefening, en is er dagelijks altijd een BHV’er aanwezig.
Brandplan
Onze kinderopvang doet 2 keer in het jaar een brandoefening met de kinderen. Wij voeren onze ontruimingsplan één keer aangekondigd uit en één keer onaangekondigd. We hebben een evacuatie touw waar de kinderen zich aan vast moeten houden en een evacuatie babybed.
Brandveiligheid en ontruimingsoefening
Onze kinderdagverblijven voldoen aan de brandveiligheidseisen die zijn gesteld in de verordening op de kinderopvang en in de afgegeven gebruikersvergunning door de gemeente en brandweer. Aanvullend op deze eisen zijn er uitgebreide instructies vastgelegd in het nood- en ontruimingsplan. Tevens worden alle blusmiddelen jaarlijks gecontroleerd door een erkend en gecertificeerd brandbeveiligingsbedrijf. Omdat we het belangrijk vinden dat de pedagogisch medewerksters in geval van een noodsituatie goed handelen en om te bekijken of het ontruimingsplan zoals omschreven voldoet, wordt er minimaal 2 keer per jaar een oefening gehouden. Door het ontruimingsplan regelmatig te oefenen verminder je zowel bij kinderen als bij pedagogisch medewerksters de kans op paniek en kunnen eventuele hiaten worden opgespoord. Tevens is er dagelijks minimaal 1 BHV'ers op de vestigingen aanwezig.
Er worden jaarlijks praktijkoefening georganiseerd voor het personeel (de pedagogisch medewerkers) en de kinderen.
Dit kan in de volgende drie fasen:
- Datum en tijdstip ruim van tevoren aangekondigd
- Wel de datum maar niet het tijdstip aangekondigd
- Oefening geheel onaangekondigd.
Hygiëne en veiligheid; omgaan met risico’s
Natuurlijk willen we veilig en hygiënisch werken. Niemand wil dat kinderen in de kinderopvang vaker ziek worden. Niemand wil dat kinderen onnodig letsel oplopen. Wel willen we rationeel blijven. De inrichting van de ruimtes moet spannend blijven. Weinig experimenteren met ‘gevaarlijk’ spelmateriaal (zoals steltlopen).
Het is niet zinvol verkoudheidsbacteriën te bestrijden zolang kinderen met hetzelfde speelgoed spelen. Wel hebben we een schoonmaakschema waarin het schoonmaken speelgoed regelmatig terugkomt. Ook het schoonmaken van de groepsruimtes en materialen gebeurt volgens vastgestelde regels en richtlijnen. Dagelijks worden de ruimtes gereinigd door onze pedagogisch medewerkers. De toiletruimtes worden dagelijks meerdere malen gereinigd en commodes na iedere verschoning. De groeps- en slaapruimtes zijn goed geventileerd en worden dagelijks gelucht. Kinderen hebben een eigen bedje om een vertrouwd plekje te bieden, maar ook uit hygiënisch oogpunt. De bedjes worden regelmatig verschoond. Ook het speelmateriaal wordt wekelijks gereinigd en tussendoor wanneer nodig. Spenen worden na ieder gebruik uitgekookt, niet uitgewisseld en afgespoeld wanneer gevallen. In onze kinderopvang wordt in geen geval gerookt. Wij vinden het belangrijk dat het kind gedurende zijn of haar verblijf schoon en fris is. Wij zijn dan ook alert op schone neusjes en handen en verschonen de kleren wanneer deze vies zijn geworden. Een kind gaat in bad of onder de douche na bijvoorbeeld een erg vieze luier of bij logeren. Voor kinderen is persoonlijke hygiëne geen vanzelfsprekendheid en dient hierom voorgedaan te worden door de leidsters. Belangrijk voor zowel de kinderen als de leidsters is het wassen van de handen na gebruik van het toilet en voor en na het eten. Voordat het kindje wordt opgehaald, krijgt het een schone luier, zalf op de wangetjes en lotion in de haren. Om de kinderen schone kleren aan te kunnen trekken wanneer nodig, wordt de ouders gevraagd reservekleertjes mee te geven.
Welke ongevallen willen wij vermijden?
Het gaat hier om die ongevallen waarvoor medische hulp moet worden ingeroepen. Niet om een kind dat omvalt met zijn stoeltje (en daar geen letsel van oploopt), of een kind dat buiten over een richel tussen de tegels struikelt met een geschaafde knie tot gevolg, of kinderen die tegen elkaar aanbotsen en een buil oplopen. Kortom het gaat om de ongelukken en niet om de ongelukjes.
Wat vinden wij aanvaardbaar risico?
Geen ongelukken, is niet realistisch. Kleine ongevallen (geschaafde knie, bult op het hoofd) horen bij het groter groeien en voor ernstige ongevallen geldt dat we streven naar een veiligheidsniveau dat minimaal dat van thuis evenaart. Maar een bepaald risico moeten we accepteren.