Maaltijden
9.30 á 10.00 uur Fruit
Om deze tijd gaan de kinderen aan tafel om fruit te eten. We bieden de volgende Fruitsoorten aan: appels, peren, bananen, sinaasappels, mandarijnen, druiven en kiwi’s. Afhankelijk van het seizoen worden er ook meloen, nectarines, perziken en pruimen gegeten. Afhankelijk van het kind kan het fruit in kleinere stukjes of gepureerd worden aangeboden.
Na het fruit krijgen de kinderen water te drinken.
11.30 á 12.00 uur Warme maaltijd
De warme maaltijd wordt verzorgd door onze groepsmedewerkers en ook kok. Zij zorgen voor verse maaltijden conform de richtlijnen gezonde voeding van het voedingscentrum. We eten vijfmaal per week een diverse gerechten, zoals pasta, rijst, aardappelen, soep etc. Op een enkele uitzondering na wordt hierbij altijd gekookt met zilvervliesrijst en volkorenpasta. Met de groenten van het seizoen wordt zo gevarieerd als mogelijk een menu gemaakt. Daarbij krijgen zij dagelijks minimaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan groenten aangeboden. Ook wordt er volop gevarieerd in vis, vlees, peulvruchten en ei. Na het eten krijgen de kinderen halfvolle melk te drinken/water.
14.30 á 15.00 uur Yoghurt
Halfvolle yoghurt wordt in combinatie met rozijntjes, wat fruit of wat vanillevla gegeten. Na de yoghurt krijgen de kinderen diksap of water te drinken. Tussendoortjes die wij de kinderen afwisselend aanbieden zijn: rozijntjes, rijstwafels, Crackers, soepstengels, biscuitjes, speculaasjes, mini-eierkoek, ontbijtkoek of wat Snackgroenten.
16.00 á 1630 Tussendoortje
We gebruiken bij de broodmaaltijd altijd volkorenbrood. Op brood wordt halvarine gesmeerd en er is keuze uit diverse belegsoorten. Dit zijn 30+kaas, vleeswaren (kipfilet, Runder rookvlees, kalkoenfilet), kippensmeerworst, vegetarische smeerworst, pindakaas, Halva jam, groentespread, appelstroop en zuivelspread. We houden een maximum van drie boterhammen aan per kind in verband met het gevaar op overeten. Na het brood krijgen kinderen melk of water te drinken.
Rijstwafels of crackers kunnen besmeerd worden met appelstroop, halvajam, pindakaas, Zuivelspread of groentespread. Na het tussendoortje krijgen de kinderen water te drinken.
Instructie afgekolfde moedermelk
Waarom deze instructie afgekolfde moedermelk?
In verband met het voedselveiligheidsbeleid van Kinderopvang “Het Wolkje” B.V. en als aanvulling op het protocol ‘voeding’ is deze instructie samengesteld. Deze wordt bij intake aan ouders gegeven die van plan zijn afgekolfde moedermelk mee te geven naar ons kinderdagverblijf.
Verantwoordelijkheid ouders
De ouders zijn zelf verantwoordelijk voor een gekoeld en hygiënisch vervoer van de afgekolfde moedermelk. De flessen moeten gelabeld worden met naam van het kind en datum en tijdstip van kolven. De melk moet bij bewaren in de koelkast namelijk binnen 72 uur worden gebruikt. Flessen en spenen moeten voor gebruik schoon zijn. Wij gaan ervan uit dat ouders ze schoon afleveren.
Verantwoordelijkheden kinderdagverblijf
Melk ouder dan 72 uur dat niet uit de vriezer komt mag niet meegenomen worden. Melk die bevroren is geweest en in de koelkast is ontdooid moet binnen 24 uur worden gebruikt worden en wordt anders weggegooid. Meegebrachte moedermelk wordt dus op de dag zelf opgemaakt. Meegebrachte bevroren melk wordt bij ons in de koelkast ontdooid. Wanneer blijkt dat de voeding nog niet op tijd ontdooid is zal dit gebeuren onder de lopende kraan met een temperatuur van ongeveer 20°C. Ingevroren melk is maximaal 3 maanden oud. Moedermelk wordt dus altijd van datum en tijdstip ontdooien voorzien. Ontdooide melk wordt nooit opnieuw ingevroren. De voeding wordt in de koelkast bewaard bij een maximumtemperatuur van 4°C. Moedermelk wordt altijd verwarmd in de flessenwarmer en niet in de magnetron. De temperatuur wordt, voor het geven aan de baby, altijd gecontroleerd door wat druppels op de pols te doen. Wanneer je niks voelt is het op de goede temperatuur. Al onze pedagogisch medewerk(st)ers zijn op de hoogte van hoe de goede temperatuur voelt. De moedermelk mag (inclusief het voeden) maximaal een uur buiten de koelkast zijn, daarna wordt het weggegooid. Resten afgekolfde moedermelk worden altijd weggegooid, wij nemen hierin geen risico.